Quantcast
Channel: Business Cover
Viewing all articles
Browse latest Browse all 16

Studiu: Majoritatea părinților comunică foarte des cu educatoarele de la grădiniță

$
0
0

Perioada de educație pre-școlară este cea în care se implică masiv cei mai mulți părinți. Cum copilul trebuie dus și luat în fiecare zi de la grădiniță, interacțiunea cu educatoarele este inevitabilă. Pe măsură ce copilul crește, chiar dacă părinții se vor duce în fiecare zi cu el la școală, interacțiunea cu învățătoarele sau cu profesorii nu mai este zilnică. 

De aceea nu este de mirare că un studiu al Kinderperdia arată că 54,8% dintre părinții cu copii la grădiniță sunt în contact zilnic cu educatoarea, iar unul din cinci discută cu reprezentanții instituției o dată la două – trei zile, iar 16,8% comunică săptămânal. Kinderpedia este o aplicație românească dedicată interacțiunii dintre grădinițe și părinți, care a realizat în parteneriat cu iVox o cercetare cantitativă referitoare la comunicare dintre părinți și educatorii și administratorii din grădinițele de copii. Studiul a fost derulat online, la nivel național, cu o marjă de eroare de +/- 2% și a numărat 4.800 de respondenți.

Comunicarea personală, față în față, este folosită în prezent de 90% dintre părinți, următoarele canale de comunicare menționate fiind telefonul și avizierul grădiniței (identificate de 44% respectiv 41% dintre părinții participanți la studiu). Mediile digitale au prins și ele teren în comunicarea dintre grădinițe și părinți, fiind utilizate din ce în ce mai frecvent, mai ales de părinții ai căror copii merg la grădinițe particulare. Aproape o treime dintre părinți folosesc zilnic calculatorul (30%) sau smartphone-ul (29%) pentru a afla informații de la grădiniță. Alți 30% respectiv 24% dintre părinți părinți au afirmat că primesc informații de la grădiniță pe calculator și smartphone cel puțin săptămânal.

În cazul părinților ai căror copii urmează cursurile unei grădinițe particulare, ponderea utilizării mediilor digitale este mai mare: 42% folosesc calculatorul zilnic, în timp ce 41% îl utilizează cel puțin săptămânal pentru a accesa informații de la grădiniță. 43% dintre părinții chestionați afirmă că folosesc zilnic smartphone-ul, în timp ce 32%, cel puțin o dată pe săptămână în relația cu grădinița.

Dintre informațiile pe care le primesc zilnic de la grădinițe, părinții menționează pe primul loc meniu de preparate alimentare (47%). Săptămânal, părinții primesc raportul de activitate de grupă (33,62%), raportul de activitate individuală (29,59%), fișa de observare (21.62%). Multe grădinițe transmit lunar părinților informații privind planificarea activităților extracurriculare (44,54%), evaluarea progresului copilului (43.89%), agenda de evenimente (41,48%), agenda de activități comune părinte-copil (39,41%), resurse educaționale pentru acasă (29,15%).

Utilizarea rețelelor sociale de către grădinițe, deși o tendință în creștere, rămâne un subiect controversat. Conform răspunsurilor a aproape jumătate dintre părinții participanți la studiu (46,23%), grădinița obișnuiește să folosească rețelele de socializare pentru a posta fotografii și clipuri video cu activitatea copiilor. În același timp, întrebați dacă cred că rețelele de socializare sunt un mediu sigur și adecvat pentru a publica date și imagini personale ale copiilor, 77,7% dintre părinți au răspuns că nu.

În ceea ce privește gradul de satisfacție a părinților cu privire la comunicarea cu grădinița, 47% dintre părinții chestionați se declară mulțumiți și foarte mulțumiți de informațiile primite de la reprezentanții grădiniței; în cazul respondenților ai căror copii urmează cursurile unei grădinițe particulare, acest procent este de 57%. Mai bine de jumătate dintre participanții la studiu (51,64%) apreciază că grădinița răspunde prompt și foarte prompt solicitărilor lor; în cazul părinților care și-au înscris copiii la grădinițe particulare, ponderea este de 66%.

Educatoarele se bucură de cel mai mare nivel de încredere din partea părinților (77%). Cu toate acestea, mai puțin de jumătate dintre părinții chestionați (47,6%) au afirmat că au încredere multă și foarte multă sistemul de învățământ preșcolar, în general.

Majoritatea părinților (82%) sunt interesați să folosească o aplicație pentru desktop și smartphone care să le faciliteze accesul la informații despre activitatea copiilor de la grădinită. 95% dintre respondenți au afirmat că sunt dispuși să plătească suplimentar pentru a beneficia de un astfel de serviciu: 57% ar aloca între 10 și 20 lei lunar, 36% ar fi dispuși să plătească între 20 și 50 de lei pentru a beneficia de o astfel de aplicație.

Unul din zece participanți la studiu a aflat despre Kinderpedia și știe că este o platformă dedicată interacțiunii între grădinițe, educatori și părinți; în rândul părinților ai căror copii merg la grădinițe particulare, ponderea celor care știau despre Kinderpedia este de doi din zece.

Între facilitățile pe care și le-ar dori de la o aplicație dedicată interacțiunii cu grădinița, peste 50% dintre respondenți au menționat: vizualizarea realizărilor zilnice ale copilului, agenda individuală pentru orarul activităților zilnice, un calendar interactiv pentru evenimente, galerie securizată pentru imagini și clipuri video cu copiii, posibilitatea de a ține legătura  cu educatoarele printr-un modul de chat. Părinții ai căror copii merg la grădinițe particulare au menționat și posibilitatea de a plăti prin intermediul aplicației serviciile grădinitei (37%).

„Deschiderea cu care părinții întâmpină Kinderpedia ne entuziasmează și ne motivează să dezvoltăm și să promovăm în continuare această o soluție digitală interactivă care vine în întâmpinarea nevoii de dialog și de colaborare între personalul grădinițelor și părinți. În lunile ce urmează, vom derula, împreună cu câteva grădinițe inovative din București și Cluj, un studiu de caz care să nuanțeze calitativ rezultatele studiului derulat în această vară și să ne aducă informații noi despre modul în care educatorii și părinții folosesc noile tehnologii în comunicarea de zi cu zi”, a comentat Daniel Rogoz, CEO si  fondator Kinderpedia.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 16

Latest Images

Trending Articles